Khalid memburu syahid

Sekali lagi credit to kak Dhiya Zafira atas cadangan dia suruh aku baca novel yang sangat bagus ni. Haha. Kalau ikutkan semua novel yang aku post semua aku puji. Dah tu tak kan nak keji pulak. (Dialog apek komen nabil – – – maharaja lawak minggu ke 3/4 – – – tak ingat)                                                                                                                                                               

Dan aku hanya post kan novel-novel yang bagus pada pandangan aku dan hasil bacaan aku. Kalau aku rasa tak bagus tak semesti orang lain rasa yang sama. Jadi setiap orang ada pandangan dan minat tersendiri. Cuma untuk aku secara peribadi, lebih berminat pada novel yang agak berat dan memberi  pengajaran serta ilmu pada aku.                            

Ok, review novel sejarah Islam ni ;                                                                                                           

Khalid bin Walid atau Khalid al-Walid tidak pernah kalah dalam setiap peperangan. Berperang sebanyak 100 kali sepanjang hidupnya. Lebih berminat kepada peperangan berbanding keluarga. Dan akhirnya meninggal dunia di atas katil dan bukannya syahid.                                                                                                 

Nabi Muhammad mengurniakan kepadanya gelaran pahlawan Pedang Allah. Baginda juga mendoakannya menang dalam setiap peperangan. Disebab itulah Khalid tidak boleh mati dibunuh oleh orang kafir. Khalid juga tidak boleh tewas dalam peperangan kerana doa Nabi Muhammad dimakbulkan Allah.                                                                                                                  

Sepanjang aku baca novel ni, aku boleh rasa macam hidup di zaman itu. Semangat yang dibawa oleh Khalid bin Walid sewaktu berperang melawan musuh Islam.                                                          

Antara semua yang diceritakan dalam novel ni, yang paling aku ingat ialah masa peperangan dengan tentera Rom. Rasulullah tak mengetuai peperangan. Baginda cuma menyampaikan wasiat. Seolah-olah baginda sudah mengetahui ketiga-tiga panglima Islam ini akan syahid. Mereka adalah Zaid bin Harithah, Jaafar bin Abu Talib dan Abdullah bin Rawahah.                                                                                                                                    

Zaid bin Harithah bertempur dengan berani. Tangan kirinya menjulang panji-panji dan tangan kanannya menghayun pedang. Namun Zaid syahid kerana salah seorang tentera Rom membenamkan mata tombaknya ke perut ketua panglima itu sehingga menembusi belakangnya.                                                                                                                               

Panji-panji rasulullah disambar oleh Jaafar bin Abu Talib sebelum jatuh dari pegangan Zaid yang syahid. Jaafar memegang senjata di tangan kiri dan menjulang panji-panji itu di tangan kanannya. Jaafar terjun dari kuda tunggangannya. Susah untuk melawan sambil menunggang kuda kerana telah dikepong oleh tentera Rom. Tapi kuda itu dibunuh kerana dia khuatir kudanya itu jatuh ke tangan musuh dan digunakan untuk menentang Islam pula.                                                                                                                                    

Seorang tentera Rom berjaya menetak tangan kanan Jaafar yang menjulang panji-panji Rasulullah. Jaafar melepaskan senjata dan memegang panji-panji Rasulullah dengan tangan kirinya sebelum jatuh ke tanah. Kemudian, tentera Rom menetak tangan kirinya pula dan Jaafar mengepit panji-panji itu dengan kedua-dua lengan nya yang kudung. Akhirnya Jaafar turut syahid kerana seorang tentera Rom datang dari arah belakang dan menetak Jaafar hingga badannya terbelah dua.                                                        

Panji-panji itu berjaya diselamatkan dari jatuh ke tanah oleh Abdullah bin Rawahah. Abdullah berperang bagaikan seekor harimau luka yang baru terlepas kandang. namun akhirnya dia juga syahid kerana diserang bertubi-tubi oleh tentera Rom. Dan panji-panji itu diselamatkan oleh Thabit bin Arqad.                                                                                       

Apa yang aku nak sampaikan kat sini ialah semangat mempertahankan Islam. Dan semangat mempertahankan panji-panji Rasulullah. Untuk mereka agama Allah dan Rasul adalah segala-galanya. Dan semangat itu yang perlu kita serapkan dalam diri kita. Memang sekarang ni kita tidak berperang macam zaman dulu. Namun, kita sendiri perlu berubah dan perlu meletakkan agama di depan dalam apa juga perkara dalam hidup. Dan aku rasa peperangan sekarang ni adalah lagi susah berbanding dahulu.                           

Sekarang ni macam-macam cubaan yang dilakukan oleh orang-orang kafir agar kita orang Islam lari dari landasan Islam yang sebenar. Peperangan secara halus. Ini yang perlu kita jaga.                                                                                                                                                     

Bila baca buku ni, aku rasa macam alangkah bagusnya kalau kita hidup di zaman Rasulullah. Dapat kita berjumpa dengannya. Dapat kita mengadu masalah padanya. Pastinya masa itu Islam kita sangat kuat. Namun, Rasulullah pernah bersabda, baginda lebih menyayangi umatnya selepas baginda wafat sebab kita percaya dengan Rasul walaupun kita tak pernah jumpa. Kita sayang Rasulullah walaupun kita tak pernah kenal.                                                                                                                                                                         

Wallahu’alam …                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s