Adab

Kes 1 :

Encik posmen. Ada dua orang posmen yang selalu hantar surat ke library aku. Yang muda, memang selalu hantar. Baik orangnya. Setiap kali hantar surat, dia pastikan dia hon dulu. Pastu berhenti depan pintu library dan tunggu sampai aku atau bos keluar ambil surat. Kemudian dia akan blah.                                                                                                        

Yang seorang lagi posmen, dah agak berumur. Pendek. Agak kurang ajar. Bila nak hantar surat, dia tak akan berhentikan motor. Apatah lagi menunggu sehingga kitorang keluar. Dia akan campak saja surat atau majalah. Kalau pintu terbuka, memang meluncur lajulah surat atau majalah tu. Kadang2 sampai ke pintu toilet. Kalau pintu tutup sebab bukak aircond, memang macam nak pecah pintu tu dibalingnya majalah atau surat. Bayangkan. Tapi sejak kebelakangan ni, posmen tu masih tak berhentikan motor tapi dia dah tak baling kasar. Dia akan campak majalah atau surat di tangga pintu. Masih kurang ajar aku rasa.                                                                                                             

Sebab apa?? Sebab dia hantar barang. Jadi kena hantar pada tuan. Kalau lah majalah atau surat tu penting. Baling macam tu aje, dan ada pulak budak nakal. Ambil dan buang atau sorokkan, macam mana??? Hah kalau ikut aku, memang aku call aje pejabat pos taiping. Aku memang ada catit masa dia datang. Biar dia rasa. Aku memang dah draft surat aduan untuk dihantar ke pejabat pos taiping dan ipoh. Aku bukan kaki komplen tapi aku cuma tak puas hati bila orang kita takde adab. Itu sangat aku marah. Aku rasa mentaliti orang malaysia ni di tahap ketiga.                                               

Kes 2 :

Library aku tu kena buka kasut bila nak masuk. Sebab berlantaikan marmar. Benda ni adalah common sense bagi orang melayu yang memang adab masuk rumah kena buka kasut.                                                                                                                                                                      

Yang pertama, pos laju. Ada satu hari tu, pos laju datang library untuk hantar barang. Boleh ke dia masuk dengan kasut sekali sampai dah tengah ruang. Aku pulak tak pakai spek. Jadi agak kabur. Ye aku memang rabun. Yang buat aku perasan ialah bunyi kasut tu. Aku tengok kaki dia memang kaler hitam. Aku pun sound la. “Kasut kena bukak encik.” Posmen tu leh sengih-sengih sambil jawab, “Kasut saya bersih”. Aku rasa macam nak lempang. Aku jawab “Bersih ke tak bersih ke, memang kena bukak kasut.” Tersengih-sengih macam kerang busuk lagi posmen bodoh tu. Terus keluar.                        

Yang ni kes semalam. Orang datang nak tukar gas pemadam api. Kes yang sama juga. Masuk dengan kasut. Aku sound lagi. Kali ni lebih keras. “Encik, kasut kena bukak. Takpe, saya sain, encik tunggu luar.” Aku tutup pintu. Ambik ko! Letih!!                                  

Yang aku sangat tak faham. Tak belajar adab ke. Atau buta. Kenapa aku cakap buta?? Sebab dah terang-terang ada banyak kasut kat luar pintu. Budak-budak pun ramai. So, apa alasan kalau tak buka kasut. Buta la kan. Lagi satu, hang pakai boot ka, kasut sarung ka, kasut getah ka, tali ka, hang tetap kena masuk buka kasut. Sebab memang akan ada dua pasang kasut kat luar. Kasut aku dan kasut bos aku. So??? Benda ni dah dididik dari kecil lah. Orang kita ni memang takde adab. Serius aku cakap. Pemikiran tahap kelas ketiga. Dah dua kali aku ulang means memang aku maksudkan lah.                                                          

So please lah, behave yourself mengikut kesesuaian tempat. Kalau nak orang respect kita, kita kena respect orang dulu. Kepada yang bekerja dengan ramai orang tu, tolong lah beradab sikit dan maniskan muka. Kalau tak nak, tukar kerja yang duduk dalam pejabat je. Tak jumpa orang…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s