Milik Allah

Almost 2 weeks blog bersawang. Sebab mood menulis tidak ada. Dicampur tolak dengan mood berperang. Haih, macam-macam le yang berlaku dalam masa tidak meng‘update’ blog. Tapi kalau update pun ada ke yang sudi membaca? Huhu.                        

Cerita nak dikongsi pun tak ada. Tu nak tulis apa ni? Saje blog-walking member-member punya blog. Macam-macam cerita. Suka duka. Itulah kehidupan. Macam-macam perencah yang ada. Ujian dan dugaan sentiasa datang dari Allah. Untuk menguji tahap kesabaran dan keimanan kita sebagai hambanya.                                                  

Susah mahupun senang hidup kita, bersyukurlah kerana itu adalah ujian dari Allah. Baru-baru ni, ada dua kebakaran. Satu di Pokok Assam dan satu lagi di Kg Boyan. Yang di pokok assam tu rumah terbakar. Mangsa ialah anak kecil berumur 5 tahun dan bapa saudara. Yang terselamat bapa saudaranya. Meninggal anak kecil itu dalam keadaan rentung dan bersandar di dinding. Mengalir air mata aku mendengar cerita dari orang sekeliling. Bagaimanalah keadaan anak sekecil itu menghadapi api yang sedang marak dan tidak mampu berbuat apa-apa.                                                                                                             

Yang kedua kebakaran di Kampung Boyan. Tiada kemalangan berlaku. Rumah dua tingkat. Atas papan dan bawah batu. Semua ahli keluarga berada di bawah. Tiba-tiba ternampak asap keluar dari tangga. So depa cepat-cepat keluar dari rumah dan tengok bahagian atas rumah dah hangus. Api marak dengan cepat sebab angin dan hujan renyai-renyai.                                                                                                                                                           

Apa yang berlaku semua atas izin Allah. Dan semuanya bersebab. Apa yang ada pada kita, keluarga, harta semua milik Allah. Hargailah setiap yang kita ada itu dengan sebaiknya.                                                                                                                    

Peringatan untuk diri sendiri juga… :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s