Petua

Semalam sambil reflexology, aku dapat petua. Biasalah, mulut en hadi memang susah sikit nak diam. Ajak cina tukang urut tu bersembang. Mana tak nya, setiap kali cina tu tekan di point-point yang boleh menyebabkan meluncur laju menendang orang yang mengurut tu, cina tu akan komen. Itu tak kena. Banyak anginlah, banyak air lah. Urat sudah bungkak la. Bungkak tu bahasa dia. Aku kerut dahi dok pk apa la yang dia nak sampaikan. Bengkak le bengkek!                                                                                                                     

Dia suruh aku masak ikan dan sayur saja. Ikan tu pulak, dua hari ikan rebus, satu hari ikan goreng. Huh, berchenta le en hadi nak menelan. Bukan dia suka sangat ikan rebus-rebus ni. Bau hanyir katanya. Lepas tu, dia bagi petua untuk simpan ikan, sayur dan udang.                                                                                                                                                                       

Aku tahu ramai yang dah tahu petua-petua ni sebab ramai yang pandai masak. Tapi bagi aku yang lepas kahwin baru belajar masak, memang sangat berguna lah. Saja nak kongsi juga dengan korang petua-petua ni.                                                                                                    

1. Ikan

Siang ikan bersih-bersih. Kemudian, biarkan dia kering. Nak lap dengan tisu pun ok. Masuk ikan-ikan yang dah bersih tu dalam plastik. Lepas tu, ambil suratkhabar lama, balut ikan tu. Ikan akan rosak kalau dibiarkan lama kena udara. Masukkan ikan tu dalam peti ais. Memang tahan ikan tu.                                                                                                                                                                                                 

2. Udang

Siang udang juga dengan bersih. Buang segala tahi udang di belakang badan. Kemudian, masukkan udang dalam tupperware. Masukkan air masak dan sedikit gula. Kemudian bekukan dalam freezer. Nanti bila keluarkan untuk masak gerenti udang segar bugar.                                                                                                                                                                                                                               

3. Sayur

Yang ni aku pasti semua orang tahu. Cuci sayur dengan air mengalir dulu. Buang segala kotoran. Kemudian, rendamkan sayur dalam besen bersama sedikit garam untuk keluarkan segala bahan kimia. Biarkan rendam selama 30 minit. Nak cuci sekali lagi pun ok. Tak nak pun ok. Balut sayur tu dalam surat khabar lama. Boleh simpan dalam peti ais. Insya allah sayur tahan lama.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       * gambar ehsan en google                                                                                                                                              

Itulah petua-petuanya. Yang semua orang dah tahu. Aku je yang baru tahu. Takpe, lebih baik tahu dari tak tahu langsung. (ayat menyedapkan hati) Sungguh ketinggalan kan. Bukan apa, memasak adalah perkara terakhir dalam hidup aku yang aku akan buat. Sebab aku tak berapa suka memasak. Tapi tak suka makan luar sangat. Yang suka ialah mak masak. 

One thought on “Petua

  1. Pingback: Ramadhan Menjelma « Hidup Tidak Semudah Yang Disangka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s