Dylon

Hari tu kemas-kemas almari. Bahagian baju yang berlipat-lipat. Memang sekali sekala kena juga kemas sebab kadang-kadang nak cepat main letak je dan tarik baju macam apa. Bila bersepah mula nak mengamuk. Padahal siapa punya kerja. Diri sendiri juga.           

Tengah susun lipat balik baju-baju ada satu baju ni macam ada tompokan merah. Mungkin masa duduk tu ada something dan dah melekat. Jenuh juga aku fikir macam mana nak hilangkan. Mula-mula aku basuh dulu baju tu. Nampak macam dah kurang warna dia. Tapi masih belum hilang sepenuhnya. Sekali teringat puan Fara ada mention dalam blog dia pasal menghilangkan kesan luntur pada baju.                                       

Apa lagi, capai tudung, kunci keta, kunci rumah, semua yang patut, terus menuju puncak Tesco. Punya lah ramai makhluk. Shopping sakan depa. Aku terus menuju area yang perlu. Bahagian sabun-sabun basuh baju. Slow je jalan takut ter’miss’. Akhirnyaa, jumpa juga..                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                            So, terus capai, dan bayar. Bayangkan aku cuma nak bayar satu menda alah ni je, kena beratur bagai nak rak panjang gila.. Mood agak bengang tapi kena bersabar. Nak buat macam mana..  Harga dalam rm12.60..                                                                                                       

Sampai aje dekat rumah, terus panaskan air. Lepas tu tuangkan dulu dylon ni. Kacau-kacau bagi sekata. Masukkan baju. Rendam. Puan Fara cakap dalam blog dia dalam satu jam gitu. Tapi aku punya kes baju semalaman aku rendam. Sebab lepas sejam masih belum luntur sepenuhnya.                                                                                                                  

Hasilnya keesokan hari, memang mengujakan. Hilang terus kesan tompokan. Wahhh, berkesan. Seronok lah nak pakai balik. So, pada siapa yang baju ada kesan luntur ke, kotoran degil ke, sila beli dylon ni untuk hilangkan. Hasil yang sangat memuaskan. 

8 thoughts on “Dylon

  1. blh ilang ke??
    klu cmtu..aku nk bli gak la..sbb byk bju aku kena dkwat la..trun warna la..mcm2..pkai xilang gak kesan 2…pas nie capai kunci,capai adli bw g tesco..okwyy…

    • hahaha capai adli bunyi yang menarik macam bawak beg gitu… ha, cepat-cepat beli.. baju elok lagi leh pakai balik.. sayang le kalau jadi kain buruk atau buang kan..

  2. kalau baju warna biru pastu lunturan tu warna merah boleh hilang ke ye kalau pakai dylon ni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s