Bergedil kentang ayam

Bahan :

Daging/ayam cincang (minced chicken/meat)
Daun sup
Ubi kentang,
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam
Bawang merah/besar

Cara :

1. Rebus ubi kentang. Bagi sampai lembut. Senang untuk lenyek.
2. Potong bawang dadu atau pun cincang. ( aku lebih suka cincang sebab aku kurang sikit makan bawang. bila cincang tak terasa seketul-seketul bawang tu )
3. Cincang daun sup.
4. Masukkan ayam/daging cincang. Ikut suka.
5. Gaul semua. Bagi sekata.
6. Bila ubi kentang dah empuk, lenyek sekali dengan bahan-bahan tadi.
7. Masukkan serbuk lada hitam dan garam.
8. Masukkan tepung jagung sedikit-sedikit sampai rasa boleh kepal-kepal dan tak terlerai.
9. Panaskan minyak. ( minyak kena betul-betul panas )
10. Celupkan bergedil yang dah dikepal ke dalam telur sebelum masukkan ke dalam kuali. Goreng sampai garing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s