Masak lemak ikan masin dan nenas

Bahan :
Nenas
Ikan masin talang
Buah keras
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili merah
Serai
Daun kunyit

Cara :

1. Blend bawang merah, bawang putih, buah keras, halia dan cili merah.
2. Rendam ikan masin untuk kurangkan masin dan lembutkan ikan. Jangan lama sangat nanti ikan hilang terus ke-masin-an.
3. Tumis bahan blend tadi. Bagi pecah minyak.
4. Masukkan air, santan dan serai. Biar mendidih.
5. Masukkan ikan masin dan nenas. Kacau jangan sampai santan pecah minyak. Biar masak.
6. Masukkan daun kunyit.
7. Siap dihidang.                                                                                                                                                

Simple aje semua resepi yang aku post. Tak perlu banyak bahan dan menyusahkan untuk memasak. Sesuai untuk orang yang malas macam aku. Pekena dengan kangkung goreng kicap dan ikan goreng garing-garing.. Wallaweh boleh pi sampai dua pinggan… sila mencuba…😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s