Puding Karamel Tanpa Telur

Tengah lepak-lepak di tempat kerja, wah ayat lepak tak ingat. Mesti orang ingat aku bersenang hati je tak buat kerja. Bukan begitu. Setelah bertungkus lumus memerah otak mencari maklumat sirah Nabi sempena Maulidur Rasul. Untuk pameran di perpustakaan. Adik call.

Angah : Along, kenapa I buat puding karamel tak jadi. Huwaaaa..

Aku : Ooo apa resepi? Apa yang tak jadi?

Angah : Dia tak nak keras. Bila letak dalam pinggan terus mencair.. Macam mana nak makan. Pastu gula hangus tu tak jadi. Macam mana nak buat?

Aku : Ooo gula hangus tu bubuh gula dalam kuali. Kacau sampai dia cair. Kalau malas kacau, biarkan saja dengan api perlahan. Nanti dia akan cair dan tukar warna. Jangan biar sampai hangit. Ada puding karamel yang tak guna telur? Bagus.

Angah : Ada. Angah belek-belek di internet. Jumpa blog ni. http://mammaolyn.blogspot.com/2011/06/eggless-caramel-pudding.html. Tak suka sangat guna telur nanti bau telur. Tapi puding tu tak  jadi.

Aku : Mungkin agar-agar tu sikit. Guna yang paket dan bubuh separuh. Jangan guna yang serbuk.

Hmm, lepas kerja, terus singgah The Store. Beli apa yang patut. Sampai rumah, terus bertukang di dapur. Kebetulan musim panas. Makan puding sejuk-sejuk memang menjadi kegemaran. Resepi sila ambil di blog yang dah di post kan. 

Aku bab-bab puding ni memang suka. Dalam list ada satu lagi puding yang belum dicuba. Puding buih. Sebab belum ada mood untuk membuihkan puding itu. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s