Masak lemak ketam

image

Asyik-asyik ketam goreng. Jemu juga. Tiba-tiba teringin ketam masak lemak. Kebetulan bff call. Tanya dulu. Macam mana cara bff buat. Tapi minta maaf ye. Aku ada menderhaka sikit.

Bahan: ( untuk 2 orang makan )
2 ekor ketam (cuci bersih)
2ulas bawang putih (bff kata bwg putih yg penting) – tumbuk
10 biji cili padi – tumbuk
1 kotak santan
2 cawan air
1 sudu makan minyak
2 keping asam keping
1 sudu kecil garam (aku guna sudu putih kecil kfc je)
1/2 sudu kecil kunyit

Cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan tumbuk. Sampai naik bau.
3. Masukkan ketam. Biar 2 minit.
4. Masuk santan. Kacau perlahan.
5. Masuk kunyit. Kacau. (Kunyit lambat kuning kalau ada santan.)
5. Masuk air, asam keping.
6. Kacau sebati. Masuk 1 sudu kecil garam.
7. Biar mendidih. Kacau selalu jangan sampai pecah minyak.

Ok. Siap. Bole makan dengan nasi putih panas-panas. Terima kasih pada bff. Tambah dua pinggan. Saja menggemukkan aku kan…

One thought on “Masak lemak ketam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s