Kari Ikan Nyok-Nyok Maktok

image Tiba-tiba rasa nak makan kari ikan. Yang sedap pun ikan nyok nyok le. Hmm, tapi teringin kari dengan rempah giling. Kebetulan memang tidur rumah maktok malam tu. Apa lagi, bangun tidur terus ajak pi market ikan.

Gambar ni aku minta ehsan en google. Sedap makan punya pasal, lupa nak tangkap gambar. Lebih kurang mcm ni la cuma ada tambah terung.

Ok, meh aku share resepi mak tok ;

Bahan giling :
Lada hitam
Jintan putih
Cili kering
Biji rempah
Kunyit kering
Bawang merah
Bawang putih

Bahan tumis :
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari

Cara :
1. Tumis bahan tumis. Sampai naik bau.
2. Masukkan bahan giling. Bahan giling tu campur air asam dan santan sikit. Bagi sebati. Tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan santan. Ikut pada kepekatan yang disukai. Masuk air asam sikit lagi. Gaul bagi mendidih.
4. Bila dah mendidih, masukkan ikan. Bila ikan dah masak, masuklah bendi, tomato dan terung. Terpulang pada citarasa.

One thought on “Kari Ikan Nyok-Nyok Maktok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s