Sambal Tumis Udang

image

Buka peti ais ada udang. Biasalah bila dah habis raya, mulalah nak mencari nasi. Bila nak makan nasi mesti ada lauk. Nak makan lauk mestilah kena rajinkan diri memasak kat dapur. So, inilah yang terhasil.

Saja letakkan resepi biarpun ramai yang lagi pandai memasak sambal tumis udang ni.

Bahan utama :
Udang
Air asam

Bahan kisar :
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering
Belacan
Air

Bahan tumis :
Bawang merah
Cili masak

Cara :
1. Tumis bahan tumis sampai naik bau.
2. Masukkan bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan udang dan air asam jawa. Biar mendidih.
4. Perasakan dengan gula dan garam.

* Kalau udang yang aku buang kepala, aku akan masukkan air rebusan kepala udang tu. Bagi manis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s