Kaki Besar-Hati Besar

“When seeds  talk, word is nothing”- Peribahasa Afrika

Hari ini adalah hari yang panas. Semua orang nampaknya tengah mencari sesuatu yang melegakan, jadi kedai aiskrim adalah tempat yang sesuai dikunjungi.

Seorang budak kecil, menggenggam kuat duit syilingnya, masuk ke kedai aiskrim. Sebelum dia membuka mulut, kerani kedai itu terus menyuruh dia keluar kembali dan melihat papan tanda yang tertulis di luar kedai.  Dia disuruh berada di luar kedai sehinggalah budak itu memakai kasut. Budak itu beredar perlahan dan ada seorang lelaki berbadan besar mengekornya dari belakang.

Lelaki itu memerhati budak kecil itu berdiri di luar kedai dan membaca, “Tidak Dibenarkan Berkaki Ayam.” Air mata mengalir di pipinya apabila dia berpusing dan berjalan pergi dari kedai itu. Tiba-tiba lelaki itu memanggil anak kecil itu dan diletakkan kasutnya di hadapan budak itu sambil berkata, “Nah, awak mungkin tidak dapat berjalan dengan kasut yang besar ini tapi sekurangnya awak boleh mendapatkan aiskrim dengan kasut ini.”

Kemudian lelaki itu mengangkat budak kecil itu dan memakaikan dia kasut. “Ambil masa awak.” Katanya. “Saya agak letih berjalan ke sana sini dan saya rasa lebih baik saya berehat di sini sambil menikmati aiskrim saya.”

Budak kecil itu kelihatan begitu gembira dengan mata yang bersinar-sinar. Dia menuju laju ke kaunter dan membeli satu kon aiskrim untuknya.

Lelaki itu berbadan besar. Perutnya besar, kasutnya besar. Tetapi, yang paling penting, hatinya suci dan sangat besar dalam segala hal.

* gambar ehsan en google

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s