Bahasa SMS

download

Baru-baru ni dalam akhbar ada keluar isu pelajar sekolah menjawab soalan dengan menggunakan bahasa SMS.Terkejut pun ada bila saya baca. Saya tak dapat nak faham macam mana cikgu di sekolah mengajar dan macam mana boleh keluar bahasa-bahasa SMS ni.

Insiden terbaru membuatkan saya lagi terkejut. Pengakuan dari seorang user yang datang ke library untuk belajar membuat blog.

User : Kak, tolong ajar saya buat blog.
Saya : Boleh. Bawa laptop tu ke sini.
User : Okay..

Sesi pembelajaran pun bermula antara saya dan dia. Sampai la ke step mencari nama untuk blog.

Saya : Okay, nak letak nama apa ni dekat blog?
User : Hmm, aku punya suka blog.
Saya : Ok bagi ejaan.
User : aku pye ske
Saya : Apa tu???
User : Aku punya suka lah kak.
Saya : Tu ejaan macam mana nak baca?
User : Memang macam ni la ejaan dia.

Sudahhh!! Setelah bersoal siasat dengan user yang baru habis spm tu. Dia cakap cikgu pun tulis perkataan macam tu. Shortform. Hmm, patutlah pelajar jadi keliru. Tak tahu mana yang betul ejaan dan salah. Mana bahasa buku dan mana bahasa SMS.

One thought on “Bahasa SMS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s