Kurma ayam dan telur

wpid-2013-01-20-19-58-58

Bahan :
Ayam ~ dipotong
Telur ayam ~ direbus
Bawang besar ~ dihiris nipis
Bawang putih ~ diketuk dan dicincang
Halia ~ dihiris halus/pjg
1 paket rempah kurma Adabi ~ bancuh dgn sedikit air panas utk jdkan pes
Santan (sederhana pekat)
Ubi kentang ~ dipotong
Tomato ~ dipotong 8
Cili merah ~ dibelah 2 tp tak putus
Garam dan gula (jika suka)
Minyak

Cara :
1. Panaskan minyak dan goreng telur hingga bahagian luarnya keperangan.
2. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang kekuningan dan masukkan bawang putih dan halia.
4. Masukkan pes rempah kurma, kacau2 dan biarkan hingga pecah minyak dan masukkan ayam.
5. Gaul ayam hingga mesra/sebati dgn rempah dan biarkan seketika (boleh dimasukkan sedikit air jika rempah terlalu pekat).
6. Bila ayam dah bertukar warna, masukkan santan dan ubi kentang (gunakan api sederhana jer)
7. Masak hingga mendidih dan jangan lupa utk mengacau supaya santan tak naik kepala.
8. Masukkan telur, tomato, garam dan sedikit gula.
9. Bila ayam dan ubi kentang dah empuk, masukkan cili merah.
10. Kacau dan biarkan sekejap, boleh lah dipadamkan api.
11. Sedia utk dihidangkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s