Plain Cheese Cake

Permintaan dari seorang kawan. Rasanya dah dekat dua bulan berjanji nak buat. Tapi nan hado! Bukan apa, masa nak buat tu. Kerajinan pun agak kurang. Jadi tertangguh tangguh. Tapi semalam memang paksa juga buat. Akhirnya beginilah hasil yang dapat.

photo (2)

So this is the very simple recipe ;

Biskut digestive
250 gm cream cheese Philadelphia
200 ml whipping cream
1/2 cawan gula kastor
1/2 buttercup

Cara :
1. Hancurkan biskut digestive dalam loyang. (Saya buat nipis je base sebab nak rasa cheese lebih)
2. Masukkan buttercup dan gaul bagi melekat.
3. Ratakan dalam loyang.
4. Sejukkan dalam peti ais selama sejam ke atas.
5. Masukkan cream cheese, gula kastor, dan whipping cream ke dalam mixer. Kacau sebati.
6. Tuang dalam loyang yang dah disejukkan base.
7. Masukkan dalam oven yang suhu 160 Celcius dan bakar selama 45 minit.
8. Biarkan cake sebentar di dalam oven. Kemudian sejukkan semalaman di dalam peti ais.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s