[Review] : Bila Tuhan Berbicara – Faisal Tehrani

IMG_2813[1]

Novel terbaru. Tajuk seram juga. Bila Tuhan Berbicara. Hmm, saya baru pertama kali baca novel tulisan Faisal Tehrani ni. Ramai cakap novelnya menarik tapi kata mereka Faisal Tehrani ni seorang syiah. Saya tak nak bercakap bab itu sebab kita ada akal dan boleh menilai berpandukan al-Quran dan Sunnah. Bila baca burb kat belakang, hmm agak menarik. Lain daripada yang lain. Yelah sekarang ni lambakan novel yang sama jalan ceritanya. Cinta… Zaman saya berangan snow white jumpa prince charming dah berlalu. Bagi peluang anak muda pula. Saya, yang dah menginjak dewasa beralih arah ke novel yang sedikit berat.

Novel ni sebuah novel drama. Mengisahkan tiga orang pemuda yang mempunyai kisah silam tersendiri berjumpa di dalam gua ataupun bunker. Akibat mengelak letusan gunung berapi. Mereka tertidur hampir beribu tahun lamanya. Terjaga entah abad ke berapa. Yang mereka tahu, zaman itu dikenali sebagai Dunia Baru yang diperintah oleh Paduka Ratu. Dunia baru mempunyai penyakit kenohong atau pun kusta. Puas Paduka Ratu mencari penawar. Akhirnya berjumpa dengan tiga pemuda bernama Sahlan, Razlan dan Mazlan. Mereka bertiga berpakat untuk mencari penawar penyakit kusta.

Cerita yang menarik. Cuma agak berat dengan fakta tetapi ada masa lucu dengan dialog mereka. Lebih kepada novel perbincangan.

2 thoughts on “[Review] : Bila Tuhan Berbicara – Faisal Tehrani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s