Condolence MH17

Bangun sahur dikejutkan dengan mesej dari makcik. “MH17 ditembak jatuh?” Macam tu lah bunyi mesejnya. Terus terbeliak mata. Biar betul. Buka tv. Buka internet. Ye betul. Saya tiada kata-kata yang dapat diluahkan. Hanya yang mengalami perasaan begitu yang dapat memahami. Biarpun saya cakap saya faham kesedihan itu, namun ia pasti tidak sama sebab saya belum pernah merasai kehilangan yang sebenar di usia yang begini.

Kejutan rentetan peristiwa malang itu masih dirasai. Sekelip mata. Bila baca akhbar, air mata bergenang. Cuba memahami situasi kehilangan mereka. Bila baca media maya, macam-macam diperkatakan. Sebagai hamba Allah, walau apa pun sebab musababnya itu hanya penyebab ajal yang ditetapkan. Tidak kurang dan tidak lebih walau sesaat. Itu perjanjian cara mereka kembali kepada pencipta.

Hanya doa dititipkan untuk mereka yang telah tiada. Hanya semangat diberikan kepada keluarga mangsa. Supaya kuat dan tabah mengharungi hidup tanpa yang tersayang. Kepada anak kapal dan penumpang MH17, bersemadilah dengan aman.

Malaysia Airlines Flight MH-17 is seen at the G3 gate of Schiphol Airport in Amsterdam, before it took off, heading to Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s