Image
0

Butter Cake

IMG_6244.JPG

Lagi resepi kek. Kali ni cuma butter cake. Kenapa? Kerana ada dua sebab. Yang pertama, oven saya dah letak di luar. Jadi selalu nampak, selalu lah nak membakar. Yang kedua, request dari en hadi lepas makan butter cake untuk raya hari tu. Boleh gitu? Bff faa sila jangan jeles orang ada oven ni. Muahahaha..

Ok, let’s look at the ingredients. Wah speaking london gitu.

Bahan :
250 gram butter
1 cawan gula kastor (terpulang pada kemanisan masing-masing)
2 sudu teh esen vanila
3 biji telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2/3 cawan susu segar

Cara :
1. Panaskan oven 180 celcius. Kalau nak guna baking paper pun boleh, nak griskan guna marjerin dalam loyang pun boleh. Terpulang pada individu.
2. Masukkan butter, gula kastor dan esen vanila ke dalam mixer. Kacau biar sebati.
3. Masukkan telur satu demi satu. Kemudian masukkan tepung berselang-selikan bersama susu segar sehingga habis.
4. Tuang bancuhan ke dalam loyang yang disediakan tadi. Bakar dalam oven selama 45 minit. Macam biasa, tengok pada oven untuk masa dibakar. Kalau belum masak, tambahkan masa. Cucuk dengan lidi untuk cek kek dah masak ke belum.
5. Dah masak boleh lah dihidang bersama air untuk minum petang atau pun jadi makanan untuk mengunyah sambil membuat kerja atau pun menonton tv.

Selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s