Tiramisu Biskut Marie

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/1fa/18151359/files/2014/12/img_9102.jpg

Mood buat tiramisu pulak. Hari tu buat tiramisu oreo. Senang banget! Boleh google je kalau nak cuba. Saya nak kongsi resepi tiramisu biskut marie.

Al kisahnya boleh terbuat tiramisu ni adalah disebabkan orang yang request tiramisu tak makan cheese. Puas juga saya google tiramisu tanpa cheese. Takde. So buat tiramisu oreo. Memang penuh cheese tapi oreo saya banyak jadi kurang rasa cheese. Tak puas hati punya pasal saya cari lagi tiramisu tanpa cheese. Tak jumpa. Ok give up!

Seminggu kemudian ada user datang library. Cakap dia buat tiramisu biskut marie. Tak guna cheese. Ok dah jumpa. So balik terus singgah the store untuk beli barang. Ok jom usha resepi ;

Bahan:
Biskut marie
Milo (untuk tabur)
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar tepung kastard
1 cawan air

Cara :
1. Masak susu cair, susu pekat, tepung kastard dan air.
2. Kacau sampai likat di atas api yang perlahan.
3. Susun biskut marie dalam bekas.
4. Bila dah likat, tuang semua adunan tadi.
5. Akhir sekali tabur milo.

Siap! Boleh biarkan sejuk dan masuk dalam peti ais. Sedap makan sejuk sejuk. Ok saya nak ingatkan biskut marie tu kalau boleh letak bagi penuh bekas sebab kalau tak penuh nanti kastard tu macam cair sikit. Tak sama mcm kita guna cream cheese.

Tiramisu biskut marie memang sedap. Simple je kan. Saya memang suka dengan resepi yang simple sebab saya pun simple je. Okay, Selamat mencuba.

3 thoughts on “Tiramisu Biskut Marie

  1. Pingback: Tiramisu | iwanazblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s