Tebu Hitam

tebu hitam

gambar ehsan en google

Batuk menyerang lagi. Diikuti dengan selsema dan demam. Tapi yang lain dah pergi meninggalkan saya cuma batuk saja masih setia menemani. Saya memang ada masalah untuk baik dengan cepat kalau batuk menyerang. Ubat batuk dah habis dua botol. Antibiotik juga doktor dah bagi. Namun masih batuk. Antibiotik tu saya rasa dah imun dengan badan agaknya. Haih terpaksalah guna dos yang lebih tinggi sikit lepas ni.

Segala rawatan tradisional yang disarankan oleh kawan-kawan, ahli keluarga saya dah cuba tapi batuk masih belum lega. Akhir sekali en hadi sarankan minum air tebu hitam. Asalnya tebu hitam ni diminum untuk penyakit santau. Dah lebih sebulan saya masih tak sembuh, jadi cuba sajalah. Bila google, kebaikan tebu hitam ni adalah untuk melegakan batuk dan menghilangkan kahak.

Jadi, saya pun cubalah. Buang kulitnya dahulu kemudian potong tebu pendek-pendek. Basuh dan rebuskan airnya. Biarkan sejuk kemudian boleh minum. Saya amalkan untuk tiga hari berturut-turut. Alhamdulillah dengan izin Allah, batuk saya dah mula hilang. Kepada sesiapa yang rasa batuk dah berbulan-bulan boleh lah cuba minum air tebu hitam ni pula.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s