Adab

Semalam, sementara menunggu en hadi habis mesyuarat, saya saja menghabiskan masa di Mcdonalds. Order latte panas, cari tempat yang menarik dan duduk sambil membaca. Saya bukan ulat buku, tapi saya paksa diri membaca sebab itu juga suruhan. Dengan membaca juga ilmu yang kita dapat. Saya cuma upgrade pengetahuan untuk diri sendiri saja. Terpulang pada individu.

Sepanjang saya membaca, saya tak boleh nak fokus. Yelah, kalau membaca haruslah tempatnya di perpustakaan. Bukan di cafe atau tempat orang bersuka-ria atau berbual. Cuma saya tak sangkalah keadaan begitu bising. Riuh dengan suara mereka yang berbual, tak ketinggalan suara anak kecil menjerit dan bunyi deruman motor serta kereta yang order secara drive through.

Mungkin juga faktor umur. Serabut dengan keadaan yang bising. Paling saya tak boleh nak terima ialah ada satu pasangan duduk di depan meja saya. Saya takde masalah pun sebenarnya dengan pasangan tersebut. Yang menjadi masalahnya telinga saya sensitif dengan carutan.

Sepanjang saya duduk di situ, mulut gadis tu tak berhenti mencarut. Biasa bagi orang utara kalau bersembang mesti kuat. Walaupun kita duduk berdepan. Apa faedah bila kita marah kita mencarut. Bukankah bahasa menunjukkan bangsa. Bangsa melayu selalu dilabel sebagai bangsa beradab. Jadi di mana letaknya adab kita?

Tapi apa yang saya selalu jumpa, bangsa melayu lah bangsa yang kurang adab. Maaflah kalau saya kutuk bangsa saya sendiri. Tapi ini realiti. Kita mampu untuk ubah diri kita sendiri. Ubah cara penampilan, percakapan kita dengan lebih baik. Bukannya ubah ciptaan allah.

Semuanya bergantung kepada diri sendiri. Tepuk dada tanyalah hati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s