[Review] : Detik Debar ~ Eyman Haikal

Saya mengambil masa yang agak lama juga untuk menghabiskan novel ni. Bukan tak best, tapi sebab tak sempat. Novel aksi dari Eyman Haikal. Saya suka aksi yang diceritakan. Buku ini mengisahkan Fariz, ajen perisik BISIK, wartawan lantang Jennifer, Presiden Amerika, John Martinez dan seorang rakyat Malaysia yang mati dibunuh di Selat Melaka.  Ok, nak review panjang macam tak tau, jadi baca blurb ajelah ye. Hehe.. 

Blurb :

Demi menyelamatkan ekonomi negaranya yang semakin merudum, Presiden Amerika Syarikat, John Martinez menzahirkan komitmennya terhadap sistem kewangan Islam di sebuah persidangan ekonomi Islam di Malaysia. Namun niat murninya ditentang The Group, sebuah kumpulan kewangan konvensional Amerika yang didalangi puak Zionis. 

31 Ogos – Hari kemerdekaan Malaysia. Di tengah-tengah kemeriahan sambutan yang berwarna-warni dan gegak gempit suar rakyat Malaysia, seorang pembunuh upahan menyasarkan senjatanya ke arah tetmu khas Malaysia, John Martinez. 

Biro Risikan Negara atau BISIK mendapat maklumat tentang kemungkinan wujud cubaan membunuh lelaki no. 1 Amerika itu. Perisik elitnya, Fariz Zafar diutus untuk menumpaskan rancangan jahat itu. Detik yang berlalu diharungi penuh debaran kerana ia pertaruhan antara hidup atau mati. 

download

gambar ehsan en google

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s