Emergency Leave

Hari ni terpaksa emergency leave. Semalam mesej pada bos. Bos pun jawab ok. Bukan suka-suka nak cuti tapi kereta menuntut haknya. Maklumlah kereta lama. Perlu lebih perhatian. 

Awal pagi saya ke kedai tangki air. Semalam masa saya bawa tu temperature makin ke tengah. Saya dah susah hati. Tak sampai berapa kilometer dah hampir ke hot. Apa lagi hati pun hot lah. Parking tepi biar kereta berehat. 

Bila sampai di kedai tangki air, saya minta pekerja tu tolong tengokkan apa masalah. Dia kata saluran air tu bocor. Patutlah saya kena isi air selalu. Kadang-kadang dah isi pagi, petang kena isi balik. Dia suruh saya bawa ke mekanik. Haih dah la saluran bocor, nak bawa ke mekanik pulak. Sempat ke. Cina tu cakap sempat. Dia bukan bocor besar cuma menitik saja. Ok! 

Saya tenangkan diri. Cuba fikir mekanik mana yang paling dekat. Ting! Mentol dah menyala. Saya pun terus ke mekanik terdekat.

Mekanik tu check. Dia tukar. Mulanya dia tukar satu barang sekali getah. Penuhkan air tangki tapi masih menitik. Kali ni bukan sikit tapi macam buka paip. 

Dia check lagi. Ok, ada satu lagi barang dah berlubang. Tukar barang. Tukar getah. Penuhkan air tangki. Masih ada lagi yang bocor. Check lagi, ada lagi satu barang. Tukar lagi. Kali ni penuhkan air tak bocor dah. 

Fuh! Lega lah juga. Lepas satu-satu kena tukar. Saya tak letak coolant. Saya cuma letak air mineral. Sebab mekanik sebelum ni ada bagitau saya. Kalau letak coolant nanti lama-lama coolant tu macam makan besi tu. Jadi tak berapa elok. Lagipun kereta kecil tak perlu coolant

Dia ajar saya juga bila tengok air dah mula bertukar warna, itu masa untuk tukar air. Buang air lama, masuk air baru. Noted! Hehe tadi dia cakap air kereta saya tu dah jadi teh tarik. 

Biasalah kan bila pakai kereta ni. Ongkos kecemasan kena selalu ada. Tuan kereta demam takpe lagi. Kalau kereta demam memang tuannya berpeluh jugalah. Hehe. 

Apa pun ilmu pasal kereta kena ada. 

IMG_3208

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s