Ayam Rebus

imageSaja saya nak share resepi ayam rebus yang sedap. Saya rebus ayam ni sebenarnya untuk buat bubur lambuk secara gotong-royong. Tugas saya rebus ayam dan stok ayam tu nanti nak guna untuk masak bubur lambuk. Saya tak pernah masak nasi ayam. Sebab saya ada masalah sikit dengan ukuran air untuk beras. Saya dibesarkan dengan sukat air beras menggunakan cawan sahaja. Kalau tukar beras makanya kena try and error lah sukatan air baru.

Lepas kahwin, saya belajar sendiri. Sukat air dengan jari. Alhamdulillah dah pandai. Haha, teruk betul kan. Takpe, orang putih cakap it’s better late than never. Kui kui kui.

Saya gunakan kemudahan yang ada. En google. Untuk apa? Resepi untuk rebus ayam lah. Oklah, tak nak omel panjang-panjang, terus kita tengok resepi. Saya ambil dari sini.

Bahan :
1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Garam
Lada hitam
Air
Serai

Cara :
1. Basuh ayam bersih dengan tepung.
2. Tumbuk halia dan bawang putih. Kemudian lumur pada ayam. Perapkan dalam 1/2 jam.
3. Dalam periuk yang sama, masukkan air separuh. Renehkan dengan api paling kecil selama 1/2 jam.
4. Kemudian tambahkan air jadi 3/4 periuk. Besarkan api.
5. Masukkan lada hitam, garam dan serai.
6. Tutup periuk dan biarkan ayam sampai mendidih.

Siap. Saya keluarkan ayam masuk dalam tupperware asing. Stok ayam tu saya asingkan. Bau pun wangi. Kalau nak tambah apa-apa macam kiub ayam ke, lobak merah ke, takde masalah. Terpulang pada individu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s