Nasi minyak

Permintaan suami. Nasi minyak, jelatah dan ayam masak merah. Kebetulan hari cuti. Bolehlah buat yang special sikit. Macam biasa bahan-bahan saya google saja. Saya share resepi kat bawah ni ye ;

Nasi Minyak
Bahan-bahan
2 cawan beras biasa
2 cawan air (mengikut jenis beras yang selalu dimasak)
1/2 biji bawang besar – mayang
1 batang kayu manis
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar minyak sapi
1 ketul kiub ayam
Sedikit serbuk kunyit untuk warna
Garam secukup rasa

Cara-cara ;
1. Cuci beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi. Masukkan kayu manis, pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga naik bau. Masukkan kiub ayam dan serbuk kunyit.
3. Masukkan beras dan gaul mesra.
4. Masukkan air mengikut sukatan beras dan sedikit garam.

Ayam Masak Merah
Bahan-bahan ;
Ayam
Bawang besar – mayang
1 batang serai – ketuk
Cili kisar mengikut kepedasan
Bawang merah – kisar
Bawang putih – kisar
Halia – kisar
1 biji tomato – kisar
2 tangkai cili merah – kisar
2 sudu besar sos cili
Air, garam dan gula

Cara-cara ;
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Masukkan rempah tumis, sos cili, serai dan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan air, santan dan ayam. Masak sehingga ayam empuk dan pecah minyak.
3. Masukkan tomato. Gaul sebati.

Jelatah
Bahan-bahan
Timun, tomato, nenas
Bawang besar – mayang
Garam, gula, cuka

Cara-cara ;
1. Potong timun, tomato, nenas dan bawang besar.
2. Masukkan garam, gula dan sedikit cuka.
3. Gaul sebati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s