0

Hair Vitamin Ellips

Rambut pun kena sihat dan bersinar walaupun kita pakai tudung. Sebelum ni saya tak berapa nak kisah sangat tentang penjagaan rapi rambut. Asalkan rambut disyampu dan dibersihkan dengan baik. Itu sudah mencukupi. Asalkan tak ada kelumumur dan rambut berbuah itu sudah cukup baik bagi saya.

Lepas kerja saya ke Watsons. Tujuan saya untuk beli pencuci muka Simple yang dah habis. Pusing-pusing saya nampak vitamin Ellips untuk rambut. Berhenti sekejap. Ambil dan belek. Baca apa kebaikannya. Macam menarik. Saya ambil tiga paket. Vitamin yang warna kuning. Tujuan utama saya beli untuk bagi vitamin kepada rambut saya. Hehe. Cubalah.

Balik rumah, mandi, syampu rambut macam biasa. Bila rambut dah separuh kering, saya pakai vitamin Ellips ni. Saya sapu pada rambut tapi elakkan kena kulit kepala. Untuk pertama kali, saya guna tiga kapsul vitamin. Kuantiti terpulang pada panjang rambut. Bau wangi juga.

Ikut pada paket belakang Ellips tu, selang 3-4 hari letak lagi. Jadi saya pun ikutlah peraturannya. Selang 4 hari, saya ke salon. Kebetulan cukup masa untuk saya cuci dan trim rambut. Selalunya kalau saya cuci rambut mesti ada complaint yang rambut saya banyak gugur. Saya pun tak tau nak buat macam mana lagi dengan keguguran rambut saya. Tapi kali ni takde complaint. Saya biarkan saja.

Selang 2 hari saya cuci rambut lagi. Selalunya bila saya lap rambut tu mesti ada gugur yang banyak. Tapi kali ni lain. Kurang sangat gugur. Saya biar separuh kering kemudian ambil vitamin Ellips tu dan letak lagi 2 kapsul. Bila saya sikat rambut ternyata rambut saya kurang gugur. Dekat sikat tu tak banyak rambut gugur. Saya memang terkejutlah. Kagum sikit. Hehe.

Sebab tu saya nak share dekat sini. Saya guna vitamin Ellips yang warna kuning sebab saya nak merawat dulu rambut saya. Warna kuning ni diperkaya dengan Moroccan Oil dan diformulasikan dengan Aloe Vera, vitamin A,C,E dan pro vitamin B5. Alhamdulillah baru 2 kali penggunaan nampak ada perubahan.

noniq_ellips_hair_vitamin_pro_keratin_complex_00

* gambar ehsan en google (kredit to noniq.blogspot.com)

0

[Review] : Moisturizer Simple

photos-1182

gambar ehsan en google

Disebabkan cuaca yang sangat kering, panas yang melampau, saya mengambil keputusan untuk kembali menggunakan pelembap muka. Saya tak pasti muka saya jenis apa. Haha amek kau! Muka sendiri pun tak tau. Ada masa kering, ada masa minyak. Jadi tuan muka sedikit keliru.

Untuk mengelakkan sinaran matahari tembus ke dalam kulit dan membuatkan lebih banyak jeragat membiak, saya terus ke watson untuk mencari apa produk sesuai. Saya ternampak produk jenama Simple. Saya baca kandungan produk. Hmm, saya berminat. Ada spf30. Produk yang lain banyak spf yang lebih rendah. Saya nak cari spf yang tinggi.

Jadi saya pun terus capai dan bayar. Harga dalam rm30 sahaja. Esoknya saya apply terus kat muka. Best. Ringan saja rasa. Yang penting terus meresap ke dalam kulit. Ada setengah produk macam berminyak dan nampak tebal bila apply kat muka. Produk ni pun takde bau. Saya dah amalkan sebulan. Ini yang berani upload. Sunburn juga ada kurang.

0

[Review] : Lip Balm

29_sms_GLP_0005_eng_03

gambar ehsan en google

Dah bermacam-macam produk lipbalm dan lipstick saya cuba. Walaupun saya tak pandai make up. Cuma calit lipstick dan lipbalm je. Dulu saya suka sangat pakai lipgloss maybelline. Tapi saya rasa dah stop jenis macam tu. Kemudian saya cuba pelbagai jenama lipstick. Kebanyakannya tak kena dengan bibir saya.

Bibir jadi lebam. Ada masa mengelupas dan juga merekah. Nampak sangat hodoh bila tak pakai apa-apa. Saya masih usaha. Akhirnya saya terjumpa lipbalm sebamed ni. Lip balm ni ada spf30. Saya memang mencari spf yang lebih tinggi sebab cuaca sekarang terlalu panas. Harga pun takdelah mahal sangat cuma rm16. Saya baru pakai hampir tiga minggu. Apa yang saya perasan, bibir saya jadi kembali natural. Lebam dah hilang. Alhamdulillah dengan izin-Nya juga.

Lipbalm ni secara tak langsung juga merawat rekahan di bibir. Saya pakai waktu malam sebelum tidur. Jadi, di mana fungsi spf30 tu? Haha. Ok, saya pakai juga waktu siang bila saya tak pakai moisture balm lipcolor silkygirl.

silkygirl-01-latte1_zpsnvrdsd1l

gambar ehsan en google

Moisture balm lipcolor silkygirl ni saya baru saja pakai dalam 2 minggu. Saya ada masalah dengan warna lipstick atau lipgloss atau lipbalm. Saya suka warna pastel. Nude atau warna natural.  Akhirnya saya jumpa yang ni.  Code warna #01 Latte. Harga pun murah. Rm18 sahaja. Yeay!